Svarta katter, symbolik

Hej,

När vi nu går tillbaka till symboliken, och med lite inspiration av Halloween tänkte jag att vi skulle kika på svarta katter. Kanske du symboliskt låtsats spottat över axeln ifall du sett en svart katt passera gatan? I vidskepligheten och folktron har den svarta katten alltid haft ett oförtjänt dåligt rykte, utom i Storbritannien där den i vissa fall anses bringa tur – Ett irländskt ordspråk lyder: Se upp med människor som ogillar katter! – och i det gamla Egypten, där den hade i det närmaste gudastatus.

Det dåliga ryktet kom i samband med häxjakten och inkvisationen. Svarta katter var i associerade med häxor, detta för att en häxa alltid troddes ha fått en förtrolig av Djävulen och det oftast i form av en katt.

Än idag finns det en viss vidskeplighet mot svarta katter, förutom att de bringar otur om de går över vägen sägs det att det betyder tur om en svart katt kommer emot dej, men går den ifrån dej tar den turen med sej. Om en svart katt nyser däremot så bringar den med sig stor rikedom, och en vagel på ögonlocket botas genom att gnida det med en svart katts svans.

Sammanfattningsvis kan man säga att en svart katt representerar rebellisk självständighet, mystik, magi som inte alltid tål dagsljuset, en varning för dåliga tider, men också läkning och rikedom samt en uppmaning att vara stolt över sig själv trots motstånd.

Från en Halloweenpyntad stuga,

Beth