Solen i Symboliken

“Jag står som på moln i en sällhet utan like.
Molnens ränder brinna röda. Det är solen.
Solen har kysst mig. Så kysser ingenting på jorden.” (Edith Södergran, 1922)

Solen, den gudomliga ljus- och livgivaren som dyrkats sedan mänsklighetens födelse, som tillskrivits fruktbarhetsgivande egenskaper och ledsagat många ledare i alla uråldriga kulturer. I äldre religioner har ofta solguden en framstående plats, ibland är han till och med den ende guden. Dagens julfirande har samband med det uråldriga firandet av solens återkomst efter midvintersolståndet den 21/12.

Solen ses traditionellt som manlig i de flesta kulturer, men inom samisk tradition är det en kvinnlig guddom, Biejvve. Hon var en av de största gudinnorna, som gav alla varelser liv. Hon gav ljus, värme och växtlighet. Man dyrkade henne året runt, med blomkransar på sommaren, med offret av en vit ren för hennes återkomst vid midvintertid och med att smörja smör på dörrposterna som offer under vårvintern så hon skulle få kraft att stiga än högre.

Symbolen används vid all magi som rör livskraft, karriär, framgång, karisma och mod. Med kraften hos en storebror eller välvillig ledare ger symbolen dig stöd i dina projekt. Behöver du inspiration och vitalitet är detta symbolen för dig.

Må solen lysa upp din väg,

Beth