Norrskenets prakt

Så norrsken stå i vinterqväll
kring Nordanlandens ödefjell
.” (Runeberg)

I alla tider har norrskenet som dansar och vibrerar över vinterns himmel väckt människans fantasi, bävan och förundran. Norrskenet har fått sitt namn efter Aurora som är morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin och borealis som betyder ’nordlig’, efter Boreas, en beteckning för nordanvinden.

Norrskenet sades bland samerna vara de dödas boning och att det bar budskap från andra sidan. Man trodde även på vissa platser att det var ett varsel om onda tider, faror och hot, medan man på andra platser såg det som mycket lyckobådande för kärlek och äktenskap. På Island ansågs det underlätta barnafödande, men den blivande modern fick inte titta direkt på norrskenet, annars skulle barnet bli världsfrånvänd och tala med de döda under livet. I skottland ansåg man att norrskenet var övernaturliga dansare som tävlade om en vacker kvinna, och nordamerikanska indianer trodde att det var mäktiga medecinmäns och krigares offereldar. Förr i tiden försökte man även förutspå vädret med hjälp av norrskenet. Än idag har man inte vetenskapligt motbevisat att norrsken förebådar oväder.

En sak verkar alla hålla med om – detta fenomen är mäktigt och skapar förundran hos alla som ser och hör det. Ja, norrsken har ett svagt ljud som man hör då det är helt tyst ute, faktiskt två olika ljud, ett sprakande som gnistorna från en eld och ett sorts vinande elektriskt ljud. Det är dock inte alltid man hör det utan det beror på hur kallt det är ute.

Ur vildmarken,

Elisa