Mormors bok: Rönnbäret, väktaren vid porten mellan världar

Det finns en gammal sida i mormors bok, som alltid luktar lite rök, kåda och regn samtidigt, en sida som handlar om rönnen, skyddets träd kallade hon det. “Den står som en väktare mellan världar.” brukade hon säga.

Jag minns hur hon brukade hänga små buketter av rönnbär och blad vid dörren, särskilt vid höstdagjämningen. Inte för att det var vackert, utan för att det skyddade mot onda tungor, mot sjukdom och mot oinbjudna energier. Hon sa att rönnens bär innehöll solens kraft, fångat i eldigt rött och att trädet själv bär både visdom och vaksamhet.

Magin i rönnbär

Rönnbäret är inte bara vackert, det är kraftfullt. Gamla sägner säger att rönnbär skyddar mot illvilliga väsen. Att det är farligt att hugga ner en rönn som står nära huset. Att en rönn som växer ur en annan trädstam är särskilt magisk, en naturens egen amulett.

Mormor visste alltid vilka grenar hon fick ta och vilka hon skulle lämna. “Man ber alltid först, sen tackar man”, sa hon. Hon brukade koka rönnbärste när vi var trötta eller ledsna och syltade dem med en kanelstång och torkad apelsinzest. “Rönnbär rensar blodet och väcker livskraften”, viskade hon medan det kokade. “Men du måste söta med något mjukt, det är stark medicin annars”.

När du behöver stå i din kraft

Plocka några rönnbär och torka dem på en plåt i ugnen på låg värme. Bind dem till ett litet kluster och häng i fönstret eller över din säng. Det sägs att de driver bort mardrömmar och ger dig klarare drömmar och när du vill hedra en gammal kraft, gör en sylt, inte bara för att äta, utan för ceremoni, som förbindelse och som minne.

Mormors rönnbärssylt med apelsin och kanel

Du behöver:

  • 5 dl. Rönnbär  (sköljda och rensade)
  • 1 apelsin (skal och saft)
  • 2 kanelstänger
  • 2-3 dl. syltsocker (justera efter smak)
  • 1 dl. vatten

Gör så här:

  1. Lägg bären i frysen minst ett dygn innan du använder dem, det tar bort lite av beskan.
  2. Riv apelsinskalet och pressa ur saften.
  3. Koka upp vattnet med bären, apelsinsaft, skal och kanelstänger.
  4. Låt småkoka i 15 minuter.
  5. Tillsätt syltsockret och låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter tills sylten tjocknar.
  6. Ta bort kanelen. Häll upp i rena, varma burkar.

Servera på nybakat bröd, ringla lite på gröt, eller ge bort en burk som skyddsgåva.