Min mormor en samisk Nåjd och kvinna

Nåjder kallades de förr i tiden, men hon var den kloka gumman i sin klan, eller vad det kallas. Hon var den som hade läkekonsten och spådomskunskaperna, alla kom till henne och hon använde sin trolltrumma och gav sig ut på trumresor.

Jag var där mycket som barn och hon hjälpte mig in i min egen spådomskraft, som för mig var ganska så läskig innan jag fattade vad allt handlade om. Det var alltså hon som ledde mig in i den andliga världen och lärde mig hur jag skulle hantera den.

Min mor var alltså halv same och fick ärva alla mormors självskrivna böcker om olika magiska recept och annat matnyttigt inom magins värld.

Detta använde hon flitigt när hon själv siade och hade gåvan, nu är dessa böcker i mina händer och jag skall se vad jag skall yppa för er här i bloggen kram och hoppas det blir en spännande läsning.